building


Farewell

Tuesday, March 24th, 2009

 living_e.jpg

Even though our house was completed over a year ago I have enjoyed continuing to write about construction, design and trying to live a greener life. The experience started as a way for us to track our journey while sharing with others. However, in the process it has become so much more than that.

The exchange of ideas and knowledge I have enjoyed over the past two years has been wonderful. During this time I have made so many contacts and friends. Some have given me their insights while others have asked me to share mine. Many have challenged my thinking or asked me for greater explanation. Out of this has come many long lasting friendships, from my architect Michael Huber who I love sharing my coolest new “modest modern” design ideas and finds with. Modern homeowners Matt and Laura Tills who we would commiserate with as our home projects and lives seemed to mirror each others  as we both struggled through the building process. My buddy Jeff Gallo (from the 5ive house, Minnesota’s first LEED Platinum house) for not only inspiring me “to do more ” green friendly than even I had planned, but for reassuring me that this obsession was a healthy one. And of course  there is a vast array of people from our general contractor (Benedict  and Associates) to the local watershed district, all of whom helped us to make our project a better one.

I have had so many informative and insightful conversations with such a wide range of people from as close as down the street, to as far away as Spain, Germany and South Africa. And so the process, even more than the project has been an incredibly dynamic, rewarding and enlightening experience, far beyond what I ever could have imagined. However, like everything else, it is time that it comes to and end.  My energy and efforts have shifted in the last few months as I work to help grow my company’s business and continue to pursue additional avenues for my passion for green living and modern design.

For now I intend to spend the coming summer working on a few little landscaping projects, adding a rainwater capture container, doing some paintings to fill our walls and taking in the fruits of the past two years of work. I will continue to write my bi-weekly blog for blog.exclusivelyhome.com as well as pursue opportunities around sharing my “modest modern” philosophy via modestmodern.com, which I plan to launch later this year. Some day down the road I plan to build a retirement cabin on our land in Northern Wisconsin, and this time I’d like to try and do something off the grid, and maybe, just maybe, I’ll write a blog about it.

Thanks again to everyone one who has come to these pages and participated in my journey.
Jason Hammond

Wall Mounted

Monday, February 9th, 2009

I think I’ve said it before, but I really like TV. I know that’s not the politically correct thing to say, especially for a design driven person, but it’s the honest truth. Many of my younger, creative co-workers, and several of my close friends, are shocked when I tell them how much I like TV. I’ve even received the occasional sneer when I mention my affinity for the joy I receive from  watching TV. I wished I could reassure them that I only watch the smartest shows, or those that offer some redeeming value of education—which I do truly appreciate—but I’m also guilty of taking in my fair share of low brow TV as well.  However, the biggest problem my love for television has presented is that TVs are not particularly the most attractive feature of a homes interior. Certainly the introduction of the flat screen has alleviated this some but now there is an added level of complexity. Where do I put this thing on the wall and how do I hide all the nasty cords?

For us this situation has manifested itself in our upstairs family room. When we originally planned for the placement of the TV in that room we alotted to have coaxial cable run to one wall at the same height as the outlets. This seemed logical at the time but now it seems that our TV viewing needs would be better serviced if the TV was wall mounted. This presents us with the challenge of hiding a series of cords, and most likely moving both the coxial lines and the electrical outlets up on the wall.  This isn’t really that big of an obstacle, but it did get me to thinking about if there were better options. I was mulling over some potential ways to minimize the visual noise that a TV and the various elements that come along with it present. Could I create a floating wall out of a simple materials like walnut plywood that would hide all the distracting cords. Or what if I created a series simple floating boxes on the wall and utilized some of them to hide my components while others served as design elements to hold various pieces of art and sculture. Then somewhat ironically one of the readers of my blog (Paris Renfroe) wrote me a question regarding my mailbox design that lead to the exchange of a few email,  and some samples of his custom furniture work. In his collection of photos I found some interesting treatments for dealing with flat screen TVs and home entertainment settings. Although I can’t say the perfect solution for what we need was in the mix it certainly was enlightening to see how another design person had solved the same problem in similar ways, offering me some more food for thought.

47b7d603b3127cce985480457c1800000016100JctGTRq3Yq.jpg

47b7d603b3127cce985480397c6400000016100JctGTRq3Yq.jpg

47b8cf03b3127cce9854802f75c200000046100JctGTRq3Yq.jpg

Waste not, want not

Tuesday, January 6th, 2009

About ten years ago I was working as a designer/art director for a small company that published interior design trade magazines. Among our various publications We had a small industry magazine dedicated to wall finishes, namely wallpaper. It was, at the time, a dying industry where only the highest-end products in both commercial and residential applications were making any headway or profit for that matter, and it looked as though paint and faux finishes had finally done in the art of applying materials to walls . Fast-forward roughly ten years and both the supply and demand for wall decor has seemingly skyrocketed. However, unlike their existence a decade ago they are now being used more to create accent walls and interest rather than to cover entire rooms.The growing popularity of these wall applications seem to range from the extremely dynamic composite wall panels like those by modulararts, to the paper squares like those made by inhabit and finally the more traditional, but equally as cool strong graphical patterned wallpapers like the work of Nama Rococo.

ModularArts.png
The Clif™ wall panels from Modulararts.com

Picture_11.png
The SHAN Sangri La wall panels from Inhabit.
s8_bw_big.jpg
The Sixty-Eight, one of the beautiful patterns from Nama Rococo.

After spending more than a year looking and considering a variety of materials and applications available to us, Stacy suggest that we might be able to create our own wall application with the idea of using some scrap material we had left over from other projects. After talking about what pattern we liked the best and what would be most easy to execute with both the tools and materials we had. We settled on a linear sliding plane pattern that mimicked the design of our house and was relatively easy to execute. Using scrap pieces of MDF in both 1/2″ and 3/4″ thickness we cut them down in to a series of long linear strips and then cut them down to varying lengths. To give it an added layer of dimension we spaced the pieces in a staggered manner and used the wall to create a third plane. Once the wall was covered we filled the cracks and nail holes with paintable caulk and then painted the entire wall bright white.

The results of our little scrap project is a very inexpensive but fairly cool feature wall, that gives our first floor bathroom a sophisticated, mid-century modern meets modern contemporary feel. Because we used scrap material and the paint that we already had for the house our only out of pocket expense was roughly $6 for some decent 1″ paint brushes to get into the little spaces between pieces—a well worth it investment.

BathroomWall1.jpg
The MDF as we applied it to the wall in various sizes.
BathroomWall2.jpg
The finished wall.
BathroomWall3.jpg
A close-up of the wall dimension.

Modern in a lost city

Monday, December 15th, 2008

I have had the pleasure while doing this blog of sharing ideas and solutions with many people who have either done their own similar project or are interested in doing something like it in the future. Of the many people I have met during these various exchanges, one of the most interesting to me was Matt and Laura Tills. The Tills, like us, had recently added to their young family and outgrown their home at the time. Since Matt is an architect they began making plans to design and build their very own modern, green friendly home. Like us the tills were in search of resources to help aid them in the design and selection of the many materials they would ultimately use, and in the process we connected. Over the next, almost two years, we have corresponded back and forth, sometimes with questions for one another and occasionally just to commiserate with someone else who could truly understand the impact of taking on such a project and the impact that it can have on your life. Our connections have become much more random over the last 6 months or so as our projects have come to relative completion and both our families have adjusted to getting settled in. I sent an email to Matt and Laura recently asking to see some current images of their project in it’s completed form and if I could share their project with the readers of my blog, they graciously agreed to do so.

Matt and Laura didn’t do anything of the ordinary kind when it came to building their new home, not even the selection of their land. Although they are located within the city limits of Wisconsin’s Capital of Madison, their property is in what is referred to as the “lost city”, a part of the University of Wisconsin’s Arboretum. The section of land was not fitted with city sewer and they had to work to get the property rezoned to reduce the rear lot line in order to position the house in a place where they could avoid losing some large evergreens in the front yard.  Additionally, their property had the remnants of an old tennis court on it which would eventually serve as the site of their new home.

Matt designed the house with great care to consider the surroundings while introducing forward thinking modern and green friendly design and building practices. The exterior of the house which was constructed of SIPs and clad in steel, Prodema siding and stone seems to sit perfectly among the surrounding trees almost as if it had been their forever. The interior of the home with its carefully placed clearstory and large sections of windows invite sunlight into the space, creating a beautiful glow and blur the lines between interior and exterior spaces. The rich colors of the stained concrete floors are complimented by the beauty of the blonde woodwork and exposed beams of the roof and ceiling. The simple, elegant, modern fixtures that appear in the bathrooms and almost every lighting opportunity, seem to perfectly compliment the lines and form of the homes design. This home is truly an inviting and modern jewel to be discovered, in what was once known as Madison’s lost city.

house_after_landscape.JPG

garage_exterior.JPG

fireplace.JPG

hallway.JPG

master_bath.JPG

stairs.JPG

True to Form

Sunday, November 30th, 2008

In December of 2006 I wrote a blog entry about my mailbox design. This entry was later posted on From the ground Up in March of 2007. either way it was quite early for me to have a mailbox design for a house that was only in conceptual form.  Now as we near the start of December, 2008 I am pleased to say that the concept is now a reality, but not without out a little help and a few modifications.

Although there are some decent design for mailbox out on the market these days most of them a really fairly pricey, and to be quite honest, most of the coolest looking modern ones are design for urban settings where the mail carrier goes door-to-door rather than in a suburban area where the carriers drive by boxes lined up along the street. For me this meant that I would need to spend a little time and energy to design and build my own mailbox in order to get exactly what I wanted. The trouble sometimes with being a designer is that you often times can envision it but you aren’t necessarily versed in the ways of making it, this was the case with my mailbox design. I had designed a tall rectangular shaped form to be divided into three sections. The first section would be a concrete finished base. The second section a light transmitting layer of some kind that would hold the house numbers. The third layer, and the one that posed the problem for me was the actual functioning mailbox, which I designed to be constructed out of steel. The problem, I don’t weld. As a matter of fact I didn’t even know where to get the steel I was looking for, let alone how to fabricate it— lucky for me I know people that do.

This past summer we spent a long weekend with friends at a cabin enjoy some of central Wisconsin’s beauty. Over a breakfast one morning I was telling my good friend Steve Severance about my mailbox and he said it would be something he could easily build for me. I sketched the design and the dimensions down on a scrap piece of paper for him to take home. Because Steve lives in Southern Wisconsin I knew that the next time I would see him probably wouldn’t be until one of our other annual get togethers later in the year. In August I saw some photos of the box in fabrication and learned that it was constructed out of scrap steel that came in a shipment from overseas. Then in mid-November Stacy and I made the trip to Southern Wisconsin for one of our annual get togethers, and to pick-up our prized mailbox. Not that this should be a surprise (knowing the kind of person Steve is) but I have to say I was super pleased with the way it looked and all the extra details that he had put into it —Thanks Steve, you’re an awesome friend.

If you’ve ever thought about constructing your own mailbox, there is one thing you need to remember, once you put the mailbox up it’s no longer yours, its the property of the U.S. Postal service. This means that before you go and throw any old box up, you need to make sure that it meets the standards of the U.S. Post office. As a rule the mailboxes that you purchase at your local hardware store or home improvement center have been constructed to these standards. In my case I needed to arrange for an inspection of the box via the postmaster at my local branch. I was a little nervous about this, but as it turns out there was nothing to worry about. The maibox needed to meet some general standards for size and access along with making sure that it was safe for operation, all of which my mailbox more than complied with. in addition to the mailbox construction we talked quickly about the location of the box (being on the curve of a cul-de-sac the placement was little tricky) so that was accessible and yet woldn’t have issues with the snowplow clipping it, and then we were good to go.

Over a the long holiday weekend I decided it was perfect time to put the mailbox up. We have had a rather nice run of warm weather for this time of year and the ground still hadn’t taken a deep freeze so I was able to get my posts set in place for the base. I decided that instead of pouring a concrete base I would use concrete backerboard and attach it to a base that I prebuilt, this was one of a several modification from my original idea that would be needed. For he second section I used left over pieces polycarbonate instead of plexi or glass. When I went to get the house numbers that matched the one on the building I found out there were discontinued and they were out of ones, of which I needed two. I had to run by Menards to pick up some pieces of wood and while I was there I found some great looking pin mounted modern styled house numbers, that worked perfectly. I was also able to find a solar panel and floor light at Menards that happend to be on sale. I mounted the floor light on the inside of the frame so the polycarb would be illuminated from the inside and the house numbers would be easily seen from the outside.

By noon on Saturday the mailbox was completed and the mail carrier had deposited the first parcel in our new mailbox. By Saturday evening I was able to see the final piece of the mailbox come to life as the solar floor light lit up the front of the mailbox. I have to say I was feeling pretty proud that my design had stayed s true to it’s orginal form almost 2 years from its orginal design.

MailboxV1.jpg
The original design done in December of 2006. I wasn’t even sure of the house numbers at the time, but got fairly close with my guess.

Mailbox2.jpg
The finished mailbox in place.
Mailbox1.jpg
I think the box nicely mimics both the structure of the home but also the use of materials.

Mailbox3.jpg

This little solar panel gathers light that eventually illuminates the inside of the mailbox, making the house numbers visual at night.

Mailbox4.jpg
The LED solar flood light puts out a fair mount of light for a good 4 to 5 hours from what I could tell. Long enough to make sure the pizza man can find our house at night.

Recognition

Sunday, November 23rd, 2008

 Exterior.jpg

This past year our house was an award winner for energy conservation and design from SIPA (the national organization for the Structurally Insulated Panel Industry). As a result of this honor an author of several home books by the name of Sheri Koones contacted us in consideration for our house to be featured in her newest book about pre-fab homes. Our house isn’t traditionally what most people invision when they say pre-fabricated homes, but because the walls of our house were constructed of SIPs in a factory our house is consider a pre-fab.

Late last week I received my second call from Sheri Koones letting me know that our house had indeed been selected to be featured in her latest book. I will be provideing her a couple of different images of the house for publication. One of the images that was requested was that of the house being constructed of the SIPs panels while the second is a finshed exterior shot. Since the current leafless surroundings of the house are less attractive than some of the shots taken this past summer when we had full foliage, I’ve decided to include one of those images instead.

So what does this type of recognition mean. My hope is that 20 or 30 years from now some of the awards and recognition mean that our house is valued at more than if we would have built something a little more traditional, and a lot less energy efficient. I would imagine the energy efficiency part will prove to be true, but as far as the recognition paying dividends, we’ll just have to wait and see.